torsdag den 12. marts 2009

Det er hovedet, det er galt med!

Her i Sverige, hvor jeg bor, afvikles trafikken langt mere hensynsfuldt og afslappet end i Danmark. Imidlertid går udviklingen den forkerte vej, også i Sverige. Om ti år er det måske lige så slemt som i Danmark, hvor manglende evner og vilje bag rattet desværre er det fremherskende. I dag er det således, at de fleste danske bilister tror, at bare de overholder hastighedsgrænsen, så er alt i orden – blæse være med trafikkultur og evner. Denne holdning er blevet skabt af politikere og politi, som fuldstændig ensidigt har fokuseret på hastighed de seneste tyve år.

Bilisterne ved generelt intet om at håndtere deres køretøj på skridgrænsen, og det er en grænse, man hurtigt kan opleve, hvis man skal lave en undvigemanøvre. De ved intet om hvilke kræfter, der udløses, når uheldet er ude. De har tilsyneladende ingen anelse om reaktions- og bremselængde. De har ikke gjort sig klart, hvilken ravage løse genstande i bilen kan udløse på bløde kropsdele ved en ulykke. De kører med hunde på skødet, og børn der ikke er fastspændt. De taler i mobiltelefon, barberer sig på vej til arbejde, lægger læbestiften lækkert på, taster på navigationen og tænder cigaretten, alt imens de suser forbi en skole.

Det er hovedet bag rattet, det er galt med. Og det kan ingen fartgrænser eller speedkameraer lave om på. Lad os indkalde alle bilister til et køreteknisk kursus med afsluttende eksamen hver 24. måned. Kurset består i at vise sin evne til at håndtere et køretøj, også på grænsen. Samt trafik forståelse, herunder at tage hensyn. Hvis prøven ikke bestås, kan den tages om indenfor 30 dage. Hvis den stadig ikke bestås, så findes der offentlig transport.

Som gammel racerkører har jeg intet imod privatbilismen, eller imod at folk er glade for deres biler. Men jeg har noget imod folk, som dagligt foretager sig noget, der er potentielt dødsens farligt for dem selv og andre, uden at gide sætte sig ordentligt ind i sagerne og blive gode til det, de gør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar