mandag den 30. marts 2009

Downshift

En downshifter kalder man det i USA. Oprindeligt stammer ordet ”downshift” fra 1950’erne og betyder nedgearing (i en bil). Ordet downshifter er opfundet af Trends Research Institute i New York i 1994. Begrebet var dog ikke helt nyt dengang, da man allerede i 1930’erne havde noget, man kaldte ”voluntary simplicity”. Og jeg kan huske fra min barndom, at man talte om at ”stå af racet”. For slet ikke at tale om alle de formuleringer på det samme, som vi havde, dengang vi var hippier.

Det betyder alt sammen nogenlunde det samme. Ifølge ”World Wide Words” betyder downshifter følgende (rimelig frit oversat af undertegnede):

"Downshifters er folk, der synes, at tid er vigtigere end penge, og at det er bedre at arbejde mindre og være glad og lykkelig, end det er at få en høj løn for at kæmpe med et stressfuldt arbejde.
At downshifte medfører, at droppe unødvendige udgifter og forfølge en mere simpel livsstil for at få tid til de ting, man virkelig ønsker at beskæftige sig med. Men det medfører ikke at gå til ekstremer som at droppe ud af samfundet og leve i skoven eller lignende. Mange af dem, som har prøvet dette, fortæller, at det også er muligt at finde besparelser i forbindelse med de emotionelle og sociale følgeudgifter af den tidligere livsstil".

Et eksempel kan være direktøren, der dropper sit højtprofilerede job, for at arbejde deltid som snedker, og bruge resten af tiden på at fluefiske. At downshifte medfører typisk et jobskift, eller at stoppe med at jobbe, og desuden få noget mere fritid. Da udgifterne typisk revurderes, kan det sagtens medføre en større kolbøtte med boligskift, måske endda flytning til udlandet eller til en anden landsdel. Det behøver ikke at medføre mere tid til familien, men det kunne sagtens være et af målene.

Ironisk nok kræver det at downshifte som oftes en vis grad af økonomisk uafhængighed. I USA har drownshifting typisk været benyttet af den del af mellemklassen, som har haft råd til en indtægtsnedgang.

Det vil ikke undre mig, om vi i den kommende tid kommer til at se udtrykket at downshifte jævnligt her i Skandinavien. I slipstrømmen på den økonomiske krise kunne man nemt forestille sig, at mange fandt lejlighed til at overveje værdien af at være den forbrugsjæger, som de fleste har været i mange år.

Jeg ville ikke blive overrasket, hvis mange valgte at downshifte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar